Om eldsjälar

Var det någon mer än jag som fastnade för dokumentären "The interrupters" igår? Från början var filmen svart som natten, men under året vi fick följa några människor i gruppen "Seasfire" (stavas det så) i Chicago som arbetade i stödjande och motiverande syfte med människor som riskerade att hamna i brott eller som redan fanns i något av alla stadens gäng. Då tändes lågan, hoppet om männskligheten hos mig. Vilka eldsjälar!

De flesta var gamla gängmedlemmar som av en eller anledning lämnat gängen. Och de gjorde nytta. De var mjuka, de lyssnade, de gav alternativ. Jag tänker på alla coacher, psykologer, terapeuter här i Sverige. Det är så viktigt att man har en lååååång utbildning inom psykologi eller liknande för att vara en "riktig" terapeut.

De här människorna hade fått någon utbildning för att kunna samtala, motivera, stötta, avstyra bråk och i slutändan mord. Vilken utbildning de fått vet jag inte, men inte var den särskilt lång. Däremot hade  de upprepade möten där de diskuterade och reflekterade. Så gick de ut och samtalade, stöttade, avstyrde igen. De gjorde det fantastiskt bra. Se filmen och var uppmärksam på hur de arbetar med att motivera människor att ta ett nytt steg i sitt liv, att välja ett liv utan våld. De skrev aldrig någon "på näsan", men de gav alternativ och de fanns där de behövde. Det gav resultat. Se filmen, men se till att du har tid på dig. Filmen tar två timmar och man vill se hela filmen i ett stycke. Här kan du se filmen. 

Kommentarer

Populära inlägg