Läraryrket - ett av jordens viktigaste och svåraste yrken


SVT sände en serie som hette "Klass nio A" för ett tag sedan. "Proffspedagoger" följde en klass och dess lärare, men de undervisade inte. Nej, den här gången skulle de sitta bredvid, och hjälpa lärarna på skolan att utvecklas och på så sätt hjälpa eleverna i 9A.
Vilka fantastiskt duktiga pedagoger, kloka och tydliga, "proffspedagogerna" var.
Man borde ha samma uttagningsteknik till lärarutbildningar - som man har till bland annat journalistutbildningar och till skådespelarutbildningar. Alltså; man gör ett prov som tittar på om du har mer eller mindre talang för det yrke du vill utbilda dig till. Det är inte snällt vare sig mot elever eller lärare att lärarestudenter utbildar sig till pedagoger och sedan inte klarar av yrket.
Idag tog vi en promenad vid havet, jag och maken, medan sonen tränade pingis. Om man går genom skogen kommer man ut till klippor där man kan se ut till Ågrenska. Idag var det sol längst ute vid horisonten. 

Det sätt som "proffspedagogerna" hjälpte lärarna på skolan att utvecklas - det sättet borde lärarutbildarna på högskolorna ta efter. När man gör praktik är det meningen att man skall utvecklas och få kritik för att bli en bra lärare. 
Och så det sista, men inte det minsta.
Att jobba som pedagog är nog ett av de svåraste yrken man kan ha. Att se alla, att ha struktur, att efterarbeta, att vara rättvis, att vara tydlig och säga ifrån när det behövs, men inte vara arg, att samla information till utvecklingssamtalen och att undervisa.
Att jobba som pedagog är ett av de svåraste  och viktigaste yrken du kan ha.
(Den här texten skrev jag för två år sedan, då jag inte jobbat i skolan på länge. Nu, när jag jobbar som lärare igen, kan jag bara hålla med i vad jag skrev tidigare...). 

Kommentarer

Du skriver så mycket kloka saker. Och jag tänker ofta på det där med lämplighet att det har så himla mycket mer att göra med än många poäng på universitet. Har man inte fallenheten för barn och pedagogik så funkar inte det man lär sig på universitetet heller ju :-)
Kram!
Tack för det, Marielle och just så är det, du kan vara väldigt duktig på att läsa det man vill att du skall läsa i grundskolan och sedan på högskola/universitet, men det säger egentligen inte mycket om hur lämplig du är för ditt framtida yrke. Alla yrken som har med människor att göra borde egentligen utgå mer från lämplighet än hur många och höga poäng man har.

Populära inlägg